Hej och välkommen till min blogg!

In this blog you can find all my creations and other creative talents from the world of lace! I welcome all lace lovers worldwide!

I min blogg hittar du alla mina kreationer inom spets och spetsliknande broderi och andras från hela världen som har värdet av kvalité!


onsdag 27 juli 2011

Syraner och vägen till en spets kofta!

För några månader sedan promenerade jag på Alingsåsvägen i Borås (på den där delen med underbara syrener som blommade nys) och då kom iden med en tröja eller vad det blir ...i Irländsk spets teknik.När jag gick hem förstås, började jag virka massor av små blommor i tre olika färg: vit,ljus blå och rosa och bladen blev ljus grön men jag valde ljusa färger i pastell. Nu kan jag bevisa vad jag sysslade med  i sista två veckor...

blivande kofta med syrener i irländsk spets
den halva fram delen
närmare titt på de vita blommorna
 blå syren
rosa syren
här började jag virka nätet emellan
Hur ni observerar, nätet är oregelbunden i form och storlek men, så ska den vara men,man måste vara försiktig när man virkar nätet, eftersom, den måste vara slätt.
 Man måste räkna ut varje steg, genom att mätta ut steget  med virknålen, och på visa ställe måste man lägga ut knappnålar, för att fasta nätet, annars, nätet dras ihop och koftan kan ha helt annan form än hur man förväntar sig!
Detta delen är uppdragen så...jag ska klippa bort och göra om (hur ni ser tygen under nätet är skrynklig detta betyder att nätet är ihop dragen). Därför måste man använda knappnålar för att fasta nätet stegvis.
Blommorna som jag använde, är gjorda av olika färger och storlekar, eftersom jag använde olika tråd storlekar,och olika konsistenser t.ex: rosa merceriserat bomullstråd och den blåa och vita tråden är inte av bomull den är någon syntetisk tråd.

Det är alt för idag! Jag ska komma nästa väcka med nya bilder med  koftan (hoppas jag den färdig gjorda koftan)!
Ha det bra idag!

lördag 23 juli 2011

Ungersk spets!

Eftersom jag själv har ungersk-tysk ursprung har jag en förkärlek för ungersk spets men tyvärr kan jag ej göra varken Halas eller Csetneki spets bara Kalocsai spets provade jag på, någon gång längre sedan . De först nämnda två (Halasi och Csetneki)spets teknikerna är handgjorda men Kalocsai spetsen är nuförtiden maskingjorda och är en kombination mellan broderi och spets . Jag tänkte beskriva lite-gran dessa spets teknikerna (förstås hur mycket jag själv vet om dessa).

Halasi csipke (Halasi spets)
 De allra första Hallasi spets modellerna var designade av läraren Dekanyi Arpad år 1902 och tillverkade av duktiga kvinnor från byn Halas (nu Kiskunhalas) i södra Ungern vid Szeged, därifrån namnet på spetsen.
Motiverna som var mest använda var: rosor,rosknoppar med blad,vindruvor med blad, tulpaner,fåglar (mest svan).

Halasi spetsen är en väldigt uppskattad ungersk spets och mycket dyr på grund av att man behöver jobba väldigt mycket tid med den och den med hand!

Csetneki spets 
 Detta spets tekniken har sina rötter i Irländsk spetsen. På 1900-talet var systrarna Sontag de som introducerade detta tekniken i Ungern och började designa sina egna modeller (över 180) olika som var gjorda av sig själva och tillverkade vidare av kvinnor från byn Csetnek där var systrarnas residens (därifrån namnet på spetsen).
systrarna Sontag
De mest använda motiverna i Csetneki spetsen var: granatäpple,tulpanen,små och stora rosor,små och stora cirkel. Tyvärr nuförtiden finns inte så många som för vidare detta spetsen men bland dem som gör detta är: Medgyesi Ida och Pinter Judith.

Kalocsai csipke 

Detta tekniken handlar om att kombinera broderi med spets därför att en del är broderi i olika färger ( mest använda är : rör i olika nyanser,gul i olika nyanser ,blå i olika nyanser ,grön i olika nyanser och svart. Men i början av 1900-talet kvinnorna använde sig av själv färgade tråd som var:röda,svarta,gröna,vita och efter några år har de använd sig av andra färger som: blå ,gul,orange,rosa. 
Detta tekniken hade en del broderi men den andra delen var syd i spets punkt eller på någon annat sätt : emellan de broderade delar var sydda "fötter" eller bård som håll ihop de broderade delarna emellan varandra.
De färgerna som var använda till broderiet hade olika speciella benämningar så som : tulip-röd, paprika-röd, vin-röd, elak-gul,svavel-gul, himmel-blå, duva-blå etc.
De mest använda blomster-motiverna är: tulpan,rosa,liljekonvalj,lilja,nejlika, förgötmej,pensee,rosmarin.
Från 1900-talet tills på 1980-talet var detta spetsen handgjort men sedan dess är mest maskingjort och använt både i klädtillverkningen och hem dekorationer som : bordduk, eller gardiner.

Och nu kommer jag med lite gott efterrätt!

                                                                  Madar tej!-Fågel mjölk!  

                                             En av minna barn  väldigt uppskattad efterrätt!


Ingredienser:
6 ägg
1 l mjölk
200g socker
2 tesked vanilj socker

Hur man gör:
Först häller man mjölken i en kastrull och blandar in lite av sockret och 1 tesked av vanilj socker och sedan lägger man på spisen tills mjölken kokas upp . Medan mjölken kokas separerar man ägg vittorna från äggulorna och vispar man upp äggvitorna . Medan man  vispar äggvitorna häller man försiktigt halva av sockret in och vispar man så mycket tills är färdigt vispad (v.s. man kan se detta genom att hålla upp en gaffel med den vispade äggvitan ,om den inte ramlar ner då är det bra).
När mjölken börjar kokas då tar man en-en matsked vispad äggvita och lägger man i mjölken och kokar man på en sida några sekunder och sedan vänder man på den andra sida och kokar man några sekunder tills de är färdiga och sedan lägger man dem i en annan kastrull tills de blir kalla.
Till slut vispar man äggulorna med resterade sockret och den andra tesked vanilj sockret och häller man försiktigt mjölken ovanpå och kokar man lite medan man vispar tills den blir lite tjockare.

Man serverar den kallt!

God måltid och ha en fint dag genom att lyssna lite ungersk folk musik!





söndag 17 juli 2011

Macrame eller inte macrame.....

Ni kanske inte vet men det finns olika macrame men inte alla är spets! Den enda som är original macrame spets är den franska macrame som är maskin gjort  som på bilden nedan
fransk macrame spets
fransk macrame spets bård
En annan macrame är benämningen på tekniken att kombinera olika knotar med varandra (det finns över 200 olika knotar som man kan kombinera med varandra). Detta tekniken är känd för väldigt länge sedan och ursprungligen kommer från mellan östern från arabiska världen.Den är hand gjort men den är ej en spets teknik.
macrame (tekniken med knotar)
En annan spets är den rumänsk point lace som i Rumänien är känd under benämningen macrame men i verkligheten är inte macrame spets .Den ända kopplingen till macrame är att tråden som används till att göra bården (lasetten)  för spetsen har namnet macrame och på grund av detta kvinnorna som lärde sig tekniken från varandra gav namnet macrame spets .
en av mina rumänsk point lace handarbete



onsdag 13 juli 2011

Inspiration för en blivande projekt

Vet ni vad jag sysslar med denna vecka ? Redan från förra veckan började jag med att virka massor av små blommor och blad för att förverkliga en dröm! Nämligen :en tröja med syren i olika färg  så klart ....med irländsk spets tekniken.Eftersom min olivgrön kofta som jag jobbade med i samma teknik är nästan färdig (jag kan inte fortsätta eftersom, den olivgröna tråden är slut, och jag har inte hittat samma färg) så,var jag tvungen att lägga ned den än tid,tills jag hittar samma färg.
Jag gjorde bild på blommorna och ni får se hur tänkte jag (ungefär) använda blommorna och samtidigt bilder på blommorna som inspirerade mig!



Vist är dem härliga !
Nu kommer de virkade blommorna:

mängden bara växer fram....
bladen för den kommande tröjan...
Och nu kommer en.....skiss på den blivande tröjan eller.....ungefär hur jag tänker använda blommorna!

Hej då! och jag hoppas ni fick lite inspiration av mig!







måndag 11 juli 2011

Före - efter eller en enkel sätt att förvandla en kjol i klänning!

Vi hade några underbara dagar för att sola men jag saknade en bra strand klänning. Så...jag tag en kjol, som jag köpte nyss på Gina Tricot i Borås och genom en enkel knäpp förvandlade jag den i en klänning.Jag hade några vita virkade blommor sedan tidigare och kombinerade dem med en annan färg och modell och se vad det blev...



Jag hoppas att jag gav er lite inspiration !





söndag 10 juli 2011

Point lace armband och örhänge med röda rosor!

Det var länge sedan jag lade ut bild med mina handarbete eftersom jag hade mycket (annat än handarbete) att göra nämligen : sola i den vackra vädret, mest vid Viared sjön i Sjömarken, såklart med min minsta son och vänner.Men ,eftersom det var några dagar utan sol då kunde jag göra lite handarbete emellan. Och nu kommer några bilder med en av de senaste handarbete som jag gjorde....
armband med röd rosa
örhänge med röda rosor
närmare titt
Det var alt för idag!
Nu önskar jag er ett underbart solig dag med lite rumänsk musik,(romante) med ILEANA SARAROIU!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...