Hej och välkommen till min blogg!

In this blog you can find all my creations and other creative talents from the world of lace! I welcome all lace lovers worldwide!

I min blogg hittar du alla mina kreationer inom spets och spetsliknande broderi och andras från hela världen som har värdet av kvalité!


tisdag 29 november 2011

Intressen för den rumänska point lace-en växer!

Jag observerade att intressen för rumänsk point lace växer ständigt runt om i världen och vad är viktigast är att min blogg har en stort roll i detta!
 När jag började blogg-a om den rumänska point lace-en (i början av januari) min blogg var den ända som beskrev så tydligt denna unika handarbeten men idag observerade jag att några andra blogg på nätet började blogg-a om ämnet och detta är en framsteg om ämnet!
 Idag tänkte jag skriva om sladden som används för att kunna genomföra en point lace arbete.
 För att intresset för denna handarbeten växer bland den rumänsk födda svenskarna eller de rumänska kvinnorna som bor i övriga världen tänkte jag beskriva på rumänska hur man gör olika point lace sladd.
Den mest kända point lace sladden ....er den runda eftersom den kan gömma tråden som dras genom för att binda ihop olika delar av spetsen.
Ni får se här på nästkommande bilden...
snur point lace
Aztazi m-am hotarit sa descriu pe limba romana cu se croseteaza diferite modele de snur macrame sau snur point lace asa cum se cunoaste in lume...
Pentru inceput  trebuie sa stiti ca in afara de cel mai cunoscut tip de snur: cel pe care-l vedeti pe fotografia de mai sus mai sunt multe alte tipuri care din diferite motive nu sunt asa de des folosite ca acesta.
Am sa descriu azi lasetele pe care le vedeti pe fotografia urmatoare...
5 diferite modele de laseta point lace 
Model 1:
LASETA LATA CU COLTI DE 4/2 PICIORUSE
Se lucreaza un lant format din 4 picioruse scurte si se revine pe lant astfel:
RINDUL 1
Primul ochi nu se lucreaza,se lucreaza 4 picioruse scurte dintr-un ochi , se lucreaza 2 picioruse scurte din urmatoarele 2 ochiuri,se lucreaza un ochi de lant.
De fiecare data piciorusele  scurte se fixeaza de ambele fire ale ochiului.
Dupa ce s-a lucrat RINNDUL 1 ,se intoarce bentita de la dreapta spre stinga si se repeta acest rind pana se obtine lungimea de laseta necesara modelului.

MODEL 3
LASETA INGUSTA AJURATA CU COLTI

Se lucreaza un lant format din 3 ochiuri si se revine pe lant.
RINDUL 1
Primul ochi se lasa nelucrat. 
Din cel de al doilea ochi se lucreaza un piciorus scurt.
Piciorusul scurt se fixeaza de ambele fire ale ochiului.
Din ochiul urmator, se lucreaza 3 picioruse scurte care se fixeaza numai de firul  din spate al ochiului. Se lucreaza un ochi de lant.
Se intoarce bentita de la dreapta spre stinga si se repeta RINDUL 1 pana se obtine lungimea de laseta necesara modelului.

MODELUL 4 si 5 urmeaza sa-l descriu VINERI pana atunci va doresc  SPOR LA LUCRU!!!!

LA REVEDERE PE VINERI !
 VI SES PÅ FREDAG ! HA EN BRA DAG !



onsdag 23 november 2011

Små point lace för att dekorera granen!

Jag hade inte tid för att skriva på blogg-en, eftersom jag jobbar nästan hela dagen, varje dag, med några nya point lace modeller.
 De modellerna är Jul-relaterade och de ska jag sälja på Blocket.se och kanske på Signerat.se men bara från 15:e December. 
Förstås att jag ska lägga ut på blogg-en med!
 Men nu ska ni få se några små point lace teckningar som ni kan kombinera med varandra eller bara göra enfärgade point lace dekorationer för granen.
Modellen representerar en stjärna i mitten . För att göra en häng dekoration för granen räcker det att använda bara teckningen med stjärnan utan  dubbel kanten med point lace sladd.
Ni kan använda hela teckningen ,för att göra en häng dekoration för granen, eller bara mitten av teckningen som representeras av spiralen, och eventuellt att  sy ihop spiral- delarna med två fötter  varje, på grund av att dekorationen skall ha mer stabilitet.
Färgerna som ni kan använda är beroende på  trenderna som gäller just nu eller egen önska!
Jag hoppas ni fått lite inspiration och önskar er lycka till näst kommande projektet!



fredag 11 november 2011

Vill du göra en spets bård till din hiss-gardin innan Julen är här?

Om svaret är JA då är tiden att börja!
 Här får du en teckning på en bård .....


Du kan välja spetstråd i  färg som passar till hiss gardinens färg eller en neutral färg som passar till vilken som helst gardin.
 Den bästa spets tråden som du kan hitta i Sverige är tråden ENG  som har storleken 20/6 eventuellt ANCHOR Artist i vit eller, så kan du köpa på nätet rumänsk macrame tråd som har storleken 40/6. Rumänsk macrame tråd kan du hitta    här .Den rumänska macrame tråden har en neutral färg (natur).
Tråden ENG hittar du här. i olika färg t o m röd som passar bäst för Jul!
Visa delar av bården (t ex den där bladen som är den längsta på teckningens höger sida) kan behöva mer kunskap i att fila i kan vara svarare att göra än de andra bladen men , ni kan använda er av en mer kompakt modell t ex  den som kommer på nästkommande bild...

Tulpanerna på teckningen skulle jag rekommendera göras med samma motiv som förutnämnda och resten av bladena med nästkommande motiven...

eller ...
 Förstås att ni kan komma med egna motiver eller så kan ni kolla runt på min blogg på äldre inlägg!
Det var alt för idag!
 Ha en soligt lördag!




måndag 7 november 2011

Om hur kan man hjälpa som föräldrar ett barn med diagnos inom NPF för att fungera bra i vardagslivet


Det är svårt att ha ett fungerande vardagsliv med barn som har NPF .Det handlar om mycket kamp,rätt prioritering och mycket konsekvens. Jag menar att : en föräldrar måste acceptera att den viktigaste för att vardagslivet med barn som har diagnos inom NPF ,skall fungera hur bra som möjligt ,är att acceptera och prioritera familjen inte karriären!
 Man måste fokusera på att utesluta stressen i vardagslivet på grund av sådana barn fungerar inte i stökiga miljö.  De måste ha lugn och ro runt omkring sig för att kunna utvecklas (väldigt långsamt men de kan).Familjen har en väldigt stor roll i detta! Särskilt mamman skall vara ;väldigt konsekvent, berömma mycket om barnen gör bra av sig, se över om han misslyckas och försöka lugna ner barnen och bäretta om konsekvenser.
 Strukturera varje dag (gör en tabell med vad ska du göra den dagen,med bild på aktiviteter).Detta hjälper för att barnen ska ha koll på vad ska hända den dagen (de har en stor kontroll behov).
 Kämpa för ditt barn (att han/hon ska ha alt rätt hjälp med skolan t.ex: en lugn och inte stressad egen lärare)och kollaborera med skolan angående hans skola situation (ge tips till lärare om hur han/hon fungerar bäst)eftersom du som föräldrar vet bäst!
Låt barnen ägna sig åt speciell intressen men lära dem kompromissa! Dessa barn har svårt att kompromissa.
Lär barnen hur man kan hitta kompisar (vad detta innebär)  och hur kan man bevara kompisarna (de har inte förmågan att förstå hur andra tänker )och kan inte läsa av ansikte uttryckt.
 Dessa barn har svårt att fokusera på många olika saker men en i taget kan de fokusera på så.....de kan delta i olika idrottsformer med lämpligt vägledning (t.ex : tennis,fri idrott,) där behöver de inte kollaborera med många olika barn  som t.ex :på fotball eller någon annat lag relaterad idrottsform. Hjälp barnen genom att bäretta till  tränaren vad hans funktionshinder innebär och berätta hur han funktionerar bäst eftersom detta kan hjälpa barnen i längd.
 Lär honom (genom bilder)vad innebär att vara :arg,ledsen,glad (skillnader och likheter) eftersom de har stora svårigheter i dessa. En tips kan vara att föreslå skolan (ta kontakt med kurator) för att använda ART -metoden som är tillämpad för mindre barn (genom bilder lär barnen om att hur kan man hantera känslor).Detta är en metod som hjälper barnen väldigt mycket i den sociala utvecklingen! Om detta hittar du här. mycket!
 Sedan finns det andra metoder (dator program) för att lera barnen hur ska han/hon hantera olika jobbiga situationer i vardagslivet (namnet på den känner jag inte till) men man kan hitta på adressen bra tips!
Jag själv som ensamstående föräldrar till barn med diagnosen:autistisk syndrom och ADHD, har genomgått alt detta utvecklingen (det var inte lätt måste jag erkänna men det LÖNADE SIG!) eftersom min son UTVECKLADES väldigt positivt genom tiden. Men alt detta behövde mycket KAMP ,FÖRSTÅELSE FÖR HANDIKAPPEN,VILJA ATT PRIORITERA VAD SOM ÄR VIKTIGAST och FÖRMÅGA ATT KOLLABORERA!
Jag hoppas att jag kunde hjälpa och önskar bra fortsättning i kampen mot en fungerande vardagsliv med barn med NPF! 
HA DET BRA!


fredag 4 november 2011

Recept från Transylvanien ! Ägg soppa!


Ägg soppa
Recept från Transylvanien

Ingredienser:
2 msk olja
halv medelstor gullök
halv medelstor kalrabi
1 morot
3 ägg (1 för varje person)
en knippa fräsch dill
vegetta (krydda av torkade grönsaker som innehåller salt)
paprika pasta eller paprika pulver (mild)
bröd delad i små bitar (ugn torkad) 
vit vinäger
2 dl matlagningsgrädde   vispad med 2 msk mjöl
FÖRBEREDELSER
Först häller man oljan i en kastrull , medan oljan blir hett hakar man löken och lägger man den i oljan och friterar den 2-3 minuter.  Man ska röra om medan den friteras.
Sedan häller man den strimlade moroten och kalrabi in i kastrullen och rör om några gånger tills de blir friterade och sedan tillsätter man dillen i små bittar.
man ska fritera dem 2-3 min 
Man ska lägga i 1 msk paprika pasta / 1tsk paprika pulver,rör om  och häll 1,5 l vatten  och koka upp.
När soppan kokar lägg i 3 ägg (utan skal).Häll i vegetta (krydda av torkade grönsaker)Koka ytterligare 10 minuter.
Dra ner kastrullen från värmen  medan du häller i matlagningsgrädde blandat med 1-2 msk mjöl (man ska vispa blandningen för att den ska vara utan bubblor).
Den ska vara slätt och sedan måste man ställa  tillbaka kastrullen på spisen och koka soppan ytterligare 10 minuter.
Man ska servera med små bröd bittar (torkade) 
vit vinäger
Och kolla hur ska den se ut!
VIST SER DEN BRA UT!
OCH VAD GOT DEN ÄR........PROVA!
Jag tillsätter äkta Transylvansk folkmusik (från norra Transylvanien)
ARDELEANA

God natt!





  






torsdag 3 november 2011

Cum incepeti lucrul cu tecnica de dantela irlandeza....


Saptamina trecuta am scris despre ce aveti nevoie pentru a incepe sa lucrati un projekt in tecnica de dantela irlandeza iar acum am sa descriu cum incepeti lucrul.
In primul rind trebuie sa aveti desenul pe care i-l urmati (design) sa aveti culorile exacte pe care o sa le folositi  In urma desenului sa incepeti sa crosetati fiecare floare in parte si fiecare frunza in parte.
Cind toate motivele florale sunt gata trebuie sa aveti la indemana o bucata de panza tare (canvas sau pinza de draperie) aceasta urmeaza sa o croiti in functie de modelul de croiala a bluzei pe care urmeaza sa o faceti. Aici ma refer la croiala (daca nu puteti sa croiti adresativa unei croitorese) pentru ca forma bluzei este decisiva in aceasta tecnica .
Croiala trebuie sa se faca intr-una adica fata-spate la o bluza si fata-spate-fata la un jerseu pentru ca in aceasta tecnica nu exista cusaturi intre bucati. Nici macar la mineci nu se coase ci se unesc bucatile prin aceasi metoda adica se croseteaza baretele  ca si in restul lucrului la panza de pajanjen care leaga motivele florale ce alcatuiesc desenul bluzei.
Cind croiti panza ce sustine modelul trebuie sa va ganditi sa calculati  1cm mai mult in ficare parte pentru ca in cursul lucrului dantela se trage adica devine mai ingusta decit pe desen.
Daca alegeti un desen cu putine flori si frunze si mult loc intre ele (mai ales daca sunteti incepatoare) este bine daca a-ti putea folosi FRIGOLIT pe care sa asezati pinza cu modelul prin a-l prinde(fixa) cu ace de gamalie in jur-imprejurul modelului asa puteti croseta mai bine panza de paianjen ce leaga motivele florale intre ele .
Este bine sa stiti ca atunci cind incepeti sa crosetati panza de paianjen trebuie sa CALCULATI FIECARE PAS PE CARE_L FACETI adica masurati cu acul .
 Pe fotografia urmatoare vedeti cum eu am masurat pasul cu acul de crosetat (fiecare brida se croseteaza cu acelasi numar de ochiuri pentru ca panza de pajanjen sa fie frumos lucrata) uneori insa e nevoie sa se reduca cu 1-2 ochiuri in jurul motivelor.

Daca pinza dedesubt este mai stransa inseamna ca panza de paianjen este mai ingusta decat trebuie deci,este mai bine sa desfaceti o portiune si sa recalculati distanta dintre motive.Pe fotografia urmatoare vedeti cum arata panza (aici am tras prea tare cind am crosetat bridele ....Bineinteles am desfacut ultima bucata de bride care au legat marginea bluzei si am largit putin adica am crosetat inca un rind de bride .
Cam atit pentru astazi...... va doresc o zi buna si....SPOR LA LUCRU!





tisdag 1 november 2011

Spännande spets tub krage i lila!

Modern  tub krage i lila spets med rosa korall och blommor!
Igår avslutade jag den nyaste projektet...en tub krage (som är väldigt modernt just nu)) som är gjort med lila tråd i olika nyans och kontexter (tunn virkestråd, mohair tråd) och rosa i olika nyanser. Jag använde tråd i olika tjocklekar på det här sättet framhäver jag designen bäst.  Jag ville att blommorna (i rosa) skall vara tjockare än den andra motiverna (jag använde tråd som är mest lämpliga för strumpstickning)  på det här sätet  ser de  ut att  ha mer volym. 
nätet är gjort med lila nyanser av tråd i olika tjocklekar

korallerna ser ut plattare på ena sidan och på den fram sidan har de mer volym

nät gjord av tunn virkestråd

koraler,tulpaner,små blommor och stjärnor från rosa till lila

Jag hoppas att jag inspirerade ! Lämna gärna kommentar om ni tycker om min tub krage..... 
Ha en bra kväll!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...