Hej och välkommen till min blogg!

In this blog you can find all my creations and other creative talents from the world of lace! I welcome all lace lovers worldwide!

I min blogg hittar du alla mina kreationer inom spets och spetsliknande broderi och andras från hela världen som har värdet av kvalité!


onsdag 26 oktober 2011

Doriti sa stiti cum se lucreaza cu tecnica de dantela irlandeza?

Am sa incerc sa descriu cum se lucreaza. Doresc sa scriu pe romaneste pentru ca am prieteni in Romania care sunt interesati de acest stil de dantela dar l-i se pare prea complicat. Traducerea de pe suedeza pe romaneste e dezastruoasa (prin google chrome) asa ca m-am decis sa o descriu eu pe intelesul unei incepatoare...
In primul rand aveti nevoie de cunostinte in ale croitoriei pentru ca sa puteti incepe...
  • trebuie sa croiti forma unei fete si spate a bluzei (nr . pe care-l purtati:38,40,42..etc.)
  • sa aveti la indemana un creion si hartie pentru ca sa desenati modelul desenat dupa care o sa lucrati
  • aveti nevoie de urmatoarele ustensile: ac de cusut cu gaura mai alungita ,chiar diferite ace de cusut in functie de grosimea atei de crosetat pe care o folositi; foarfeca  mai ingusta (speciala folosita la broderie); ace de crosetat diferite marimi in functie de firul de crosetat
  • se pot folosi diferite grosimi de ata de crosetat (nu numai ata tip 'macrame' in culori ) se poate lucra cu diferite contexturi (dar nu ata de tricotat groasa)
  • sa nu uita ata de cusut normala care trebuie sa fie intr-o culoare contrastanta cu culorile motivelor florale pe care le folositi pentru crosetat
Lucrul se incepe prin a desena pe hartie desenul dupa care veti lucra apoi, incepeti sa crosetati fiecare floare in parte ,frunzele la fel,depinde de cite aveti nevoie dupa desenul pe care la-ti ales.
cam asa....ca pe poza urmatoare...
motivele crosetate le prindeti de panza pe care a-ti croit-o in prealabil , ata sa fie tare pentru ca mai tarziu trebuie sa reziste la momentul urmator cind veti incepe crosetatul pinzei de paianjen dinte flori si frunze...
Pana ici este usor......restul alta data ...saptamana viitoare urmeaza restul descrierii .Pana atunci va doresc NOAPTE BUNA!!

måndag 24 oktober 2011

Små fyrkantiga spetsdukar

Nu kommer jag igen med två spets (point lace) som är cca. 40/40 cm som har nästan fyrkantig form.
Teckningen på en fyrkantig små spetsduk.  
Bilden visar olika motiv att fylla i på bladen. Sladden som används för att göra spetsduken är den runda sladden som gärna förekommer i nästan alla rumänska point lace  dukarna.
Bilden visar en teckning med 4 stora blommor  och i mitten av teckningen finns 4 blad . För att genomföra detta spetsduken behöver man cca. 3,5m av rund point lace sladd .Här behövs mer kunskap i att driva sladden från ena sidan till den andra sidan och man måste sy ihop sladden  i mitten med tråd i samma färg med sladden. Därför är detta modellen mer komplicerad än den före detta.
De som väljer att börja med denna modellen skall veta att det är best om man börjar jobba färdigt med blommorna och sedan sy ihop sladden (med varandra) och till sist jobbar man med fötterna (bården) emellan sladden.

Jag hoppas att ni fått inspiration och ni ska börja jobba med de nya modellerna!

HA EN BRA DAG! 


onsdag 19 oktober 2011

En väst med löv i höstens färger!

Västen blev färdig redan igår men jag inte hann  fotografera den tills nu på kvällen.
 Den blev fint jag är nöjd med den... 
 Nu kommer några bild med västen.
Så blev den...
västens framdel
västens bakdel
detalj med lite skugga i bakgrunden.....
Det var alt för idag, god natt till alle hoppa!



lördag 15 oktober 2011

Väst inspirerad av fallande löv !

På sistone, jobbade jag med en väst som var inspirerad av de fallande löv som man ser nästan överalt i naturen.Höstens färger inspirerar! Jag virkade massor av löv i olika färger,sydde alt upp på en tyg underlag och redan igår började jag med näten. Nu kommer några bild ...
virkade löv i olika färg upp sydda 
jag började virka näten
detalj av näten 
Den mörk bruna bomullstråden framhäver de olik färgade löven!
Förstås alt är gjort med den irländska spets tekniken!
Jag hoppas att ni fick lite inspiration !
HA EN SOLIG DAG ALLA!


tisdag 11 oktober 2011

Från små till stor spets duk

Bland min mammas spets teckningar, som var överförda på tyg ,har jag en som var väldigt finn men ,som jag aldrig visat här på min blogg eftersom , det var väldigt gammalt/använt modellen synds knappt på den. Den behövdes göras om eller åtminstone gå över med en penna för att teckningen skulle synas bättre. Så det gjorde jag idag och ni ska få se bild på hur jag ** renoverade** den,stegvis. Den första delen ser ni  här....

Den första delen av den stora spetsduken....detta kan fungera som små rund spetsduk redan så hur den ser ut på detta bilden...
t o m så kan fungera som en annan små spetsduk
den tredje teckningen blev vackert,nu blev en större spetsduk
så ser ut den tredje stegen.....
och nu kommer detalj...
den tredje stegen med lite till  mer detaljerad teckning
ett annat vinkel
Till slut blev en riktigt stor spetsduk som jag inte rekommenderar för nybörjare eftersom detta modellen är komplicerad. Här behövs kunskaper i hur ska man fylla i bladen och kunskaper i färg och form v.s. vilka färger eller former går att anpassas med varandra för att ge en helhet! Men en person som har erfarenheten inom den Rumänska point lace spetsen  v.s. några års erfarenhet ...kan göra en riktigt finn spetsduk!

Ha en bra dag alla!






måndag 10 oktober 2011

Idag rensade jag min balkong av växter!

Jag städade min balkong eftersom det var en massa löv där. Det var på tiden att jag ska flytta in mina kryddväxter, och andra växter som jag brukade ha inne förrann fryssen ska komma. Min balkong blev trist ....utan blommor.Mina kryddväxter låg i en stor balkong låda ute på balkongen men nu flyttade jag de alle hoppa i en korg  och lade till en ljustäcke med värme ljus i och den ser ut så...som på bilden nedan....
mina kryddor i korgen
Och ormbusken som är granne med en tomat plant som har vuxit sig stor ligger nu på en balkongstol med en finn spetsduk på. Alle hoppa ser ut att må bra än så länge ....
ormbuske med ...tomat 
Efter jobbet med växterna vill jag bara villa, och fortsätta virka några löv till, för att kunna börja med min nästkommande väst ! Förstås att jag ska visa bilder på den....lite senare denna väcka .Tills detta önskar jag er en god natt!


lördag 8 oktober 2011

Underbara rosor och hur man gör sylt av dem?


ROSA DAMASCENA .....

 I hemlandet Rumänien, vid mina föräldrars hus, hade vi en klättrande ros buske som hade en underbar doft . Sorten var rosa damascena  hur jag kommer ihåg...och färgen var röd -rosa . Utom att vi brukade lägga i vas när de slag ut, för att dekorera hemmet ,brukade min mamma göra sylt av rosa bladen. Den var väldigt gott! Och inte bara gott, den var billigt att göra och den doftade så...gott!

ROSA BLAD SYLT-RECEPT

Ingredienser:

250g rosa blad
1kg strösocker med pektin
750ml vatten
1tsk citron salt
saften av en citron

Förberedelser:

Först plockar man rosa bladen,man ska ta hela bladen  av en rosa på en gång för att man ska kunna skära av den vita delen av bladen på en gång.Sedan ska man skölja dem med lite vatten och hälla över citron salt därför att den bevarar färgen och doften på rosa bladen.
Man ska koka vatten med sockret och citron saften ,tills det blir skum ovanpå den. Sedan, tar man bort skummet med en mat sked,  och lägger man i, rosa bladen och låter dem koka tills bladen flyter i hela sylten (den skall vara överalt inte på botten) när sylten är färdigt, den blir röd i färg och lite tjockare  då tar man ner  ,häller man den i glas burkar  , lägger man lock på dem  (av cellofan ) eller metall lock och under en köksduk låter man dem svalna. 
Utom att den är gott den är dekorativt på grund av de bladen som flyter i sylten.

När jag ser rosor jag tänker på ...passion och idag får ni se en video om rosor,passion och....tango...


 Ha en finn helg alla!






fredag 7 oktober 2011

Ny teckning på en väst i point lace!

För några månader sedan tecknade jag  västen men jag inte fått tid att genomföra  den än. Det var en dag när min son kom hem med en Lyckoblad i handen .Han var så..glad att han hittade den (den hade bara 3 blad inte 4) men han  förstådd inte vad var vitsen med Lyckobladen i alla fall! Den händelsen gjorde att jag fokuserade mer på *motiven* Lyckoblad och till slut tecknade jag en fin väst modell.
Nu kommer bilden....
Detta modellen, går bäst om jag använder både point lace tekniken, och nätet från den irländska spets tekniken, eftersom det finns för mycket *plats*emellan bladen på nedre delen av västen.
jag tänkte att västen blir spännande om jag använder mörk brun tråd för bladen och grönt för Lyckobladen . Nätet emellan motiverna kan jag virka med beige eventuell för att den där färgen kan framhäva de andra färgerna på västen.

Fick ni lite inspiration för att jobba med point lace ?  
Lämna gärna kommentar!
Och...ha en bra dag!

torsdag 6 oktober 2011

Handgjorda spets och maskingjorda spets i modet!

Redan för 2-3 år sedan, började de största designerna använda sig av spets i deras mode kollektioner.De flesta använde sig av maskingjorda spets eller spets liknande broderier som :richelieu broderi,madeira broderi,engelsk vit broderi. Jag brukar titta runt på nätet varje år när de största designerna brukar ha mode presentationer. Själv tycker jag mest om att titta på Haute Couture presentationer av : Dior,Valentino, Elie Saab,Armani eller Cavalli. Men mest tyckte jag om John Galliano s Haute Couture. De flesta stora designerna har både Haute Couture och Pret a Porter presentationer. Jag tycker mycket om Armani's och en annan italiensk designer duo's Dolce & Gabana's Pret a Porter presentationer särskilt Dolce & Gabana's 2011 vår/sommar mode presentation var den som fångade mig på grund av att de använde mycket finna spets i deras kollektion. De använde sig av både maskingjorda och handgjorda spets och spetsliknande broderier som t.ex: richelieu broderi,madeira broderi,engelsk vit broderi (alle hoppa är ut-klipp broderier).Ni kan se videon ....
Förstås att de använde sig av olika spets tekniker, mest använde sig av fransk macrame spets, som är en maskingjort spets men, det finns delar med handgjort spets som irländsk spets. Men den handgjorda spetsen är mest använt inom inredningen som duk på en bord eller mindre spets duk på skåpen.Det finns en spets kultur i nästan varje land i Europa men den mest kända är de Franska spetsen, Alenqcion,Brueges spets,knypplade spets från Spanien eller Österrike, Holländsk spets,Venetiansk spets,Engelsk spets (Batenburg lace),Irländsk spets; eller den mindre kända Ungersk spets,Rumänsk point lace,Ukraininsk knypplat spets och Kroatien spets. De spetsarna som används flest i inredningen är handgjorda men det kan finnas maskingjorda syntetiska spets som finns ute i butiker de faktiskt har inte så stor värde som de handgjorda spetsarna. De flesta handgjorda spetsarna hittar man inte i vanliga butiker (fysiska butiker),de finns annonserade på nätet mest och de kostar rätt mycket ibland! En av dessa er Rumänsk point lace! 
Rumänsk point lace

Det var alt för idag! Ha en soligt dag!

onsdag 5 oktober 2011

Löv ute och löv inne...förstås av spets!

Igår, gjorde jag några bilder  runt omkring huset där jag bor och fotograferade träd med massor av löv överalt under träden.
Hääärligt.....massor av löv i olika höst färger!

Eftersom i förrgår gjorde jag några spets löv jag kom på en annan ide om vad kan man använda dem till.... 
Jaja-män....lampskärm! Genom att limma fast spets löven på en enfärgad lampskärm,dekorerar man en gammal lampskärm (eventuellt man tröttnat på).
spets löv i olika färger (här en kombination av mörk brun och beige)
Om man vill ha en stor spets löv bör man fila i  mitten   (väva med nål) genom att använda en nästan genomskinlig motiv för att den ska släppa ut ljuset.
En annan lampskärm dekoration visade jag någon gång i våras (med  rosa tulpaner).
här är en lampskärm dekoration med rosa tulpaner

Jag hoppas att jag kunde inspirera er!

HA EN HÄRLIG HÖST DAG!


måndag 3 oktober 2011

När löven faller.....

Jag älskar den Svenska hösten! Alla träd som går i olika färger....från ljus brun till röd-brun är underbart! Höstens färger inspirerar...det gjorde med mig  så att jag jag satt i gång med ...spets löv.Jag använde olika rest tråd som jag hade hemma (inte vanlig tunn spets tråd) det som jag använde var *vanlig* tråd som man kan använda där man vill sticka något. Ni kan se här...
några höst färger 
Och vad det blev av de färgerna...
Härliga löv på köksbordet som jag gjorde med den Rumänsk point lace tekniken.
Point lace sladden virkade jag med tråd (storlek 12/3) som är litet  tjockare än spets tråden, i brun färg; och för att väva i bladen använde jag olika vanliga tråd (som man kan stycka med). Spetslöven kan vara en bra dekoration på vilken som helst bord eller hur ni ser på bilden ...kan de vara en bra glas underlag!
Jag hoppas att jag kunde inspirera och öskar er en bra dag med en underbar melodi om ....**När löven faller** av CAROLA



lördag 1 oktober 2011

Vilken barn kan hantera mobbning?

Detta frågan gäller för vilken som helst barn  oavsett om den är handikappad eller ej. Igår på kvällen sprang han hem väldigt arg och ledsen. Han var ute på garden och jag var på balkongen för att se honom .

 En tid fungerade han väldigt bra tillsammans med andra barn , han var med de två kompisarna som han brukar leka med, men efter en tid en av kompisarna ville inte leka med honom, eftersom någon annan av sina vänner kom precis hem och han ville vara med honom. Pojken  gick därifrån och gjorde felet : att inte säga något till min son och detta utlöste helvetet.....Min son som har autism kan inte förstå hur andra tänker eller att andra kan tänka helt annorlunda än honom.
 Han tyckte att sin kompis gick därifrån på grund av att han vill inte vara kompis med honom längre, och att den andre pojken vill ta hans vän ifrån honom! Då .....exploderade min son ! Han började skrika och han sprang direkt till den andra pojken och putade honom. Han har fortfarande svårt att förlora.
Förstås att den andra pojken drag sig, och ville inte slåss, men han började skratta och gick därifrån.Min son är blixt snabb man hinner inte stoppa honom om man är inte precis bredvid honom. Jag gick ut och gjorde min bästa för att lugna ner honom och sedan pratade med pojkarna. Det tag en tid tills min son lugnade ner sig, men sedan, gick han ut igen, och alt var ok en tid, tills den andre pojken kom på gården igen.
Tyvärr, var jag tvungen att vara i köket, och inte såg vad som hände på gården. Efter en tid hörde jag att han skriker igen ,då gick jag och kollade vad som händer....den andre pojken (som skrattade om honom) kom tillbaka, och började rätta honom och mobba honom . Då gick jag ut och tog jag honom till svar. 
Min älskling var förkrossad ! Jag behövde nästan en timme för att lugna ner honom han började slå mig,väggen,soffan ,drag ner saker från skåpet och slängde överalt....Sådant hände väldigt längre sedan ...Det var fruktansvärt att se honom. Då tänkte jag  att det var synd att jag inte bad läkaren i för igår; att skriva recept av någon form av lugnande medicin. Det skulle ha hjälpt min son idag ! Detta året fungerade so väll med honom att jag låtit honom gå ut på gården helt ensam,men nu vågar jag inte längre... Jag var så ledsen; att jag inte kunde sova, då tänkte jag att det blir kanske bättre, om jag skriver ned vad som hände..... Men nu går jag och lägger mig! 
God natt!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...