Hej och välkommen till min blogg!

In this blog you can find all my creations and other creative talents from the world of lace! I welcome all lace lovers worldwide!

I min blogg hittar du alla mina kreationer inom spets och spetsliknande broderi och andras från hela världen som har värdet av kvalité!


fredag 17 juli 2015

Remmar i Rumänska Point Lace tekniken!/ Barete folosite in tecnica Point Lace!
I min ägo finns några väldigt gamla böcker som jag ärvde från min mamma, som jag är väldigt 
tacksam för!! För nästan 30 år sedan i mitt hemland Rumänien , minst 40 % av alla kvinnorna över 30 år , har ägnat sin tid för att virka Point Lace snodd för att sedan göra spets av.
 Såklart, på olika svårighetsgrad eller bättre sagt kvalité nivå.....eftersom allt handlar om erfarenhet i detta tekniken men , inte bara eftersom det är väldigt viktigt att man lär sig på rätt sätt! Då är viktigt att man har en bra lärare som kan utantill alla tricks i tekniken....... (detta beror om hur mycket erfarenhet man har), eller man har en bra bok som man kan använda sig av!
 Här ville jag presentera er några motiv med remmar som används för att binda ihop olika delar i spetsen vill säga....blommor och blad eller andra figurer som finns i den pågående arbetet. 
Remmarna kan göras på olika sätt:
  • med 2 tråd (man drar tråden från ena sidan till den andra sidan ....dit och tillbaka) och sedan vrider tråden tätt runt de två tråden och till slut fixar man den på snodden som på bilden.                                    
  • med 2 eller 4 tråd dragen dit och tillbaka och sedan , nästa steg blir att veva de 2 eller 4 tråden....först fixar man tråden på snodden och sedan börjar man veva  så hur ni ser på bilden upp.  • med 2 tråd dragen dit och tillbaka sedan fixar man tråden på snodden och börjar med att sy häng söm på de två tråden så som på bilden ovan.  • med 1 tråd dragen från ena sidan till den andra sidan av snodden .....men det här metoden används mest för att binda ihop olika delar av spetsen som på bilden ovan.

Det här remmarna som ni ser på bilden ovan, kan göras med 2 tråd och en piquot som ska fixas på den färdig gjort remmen  genom att dra tråden försiktigt genom remmen ,fixa den med en enkel sy söm och sedan gör man en tredubbel ögla ( med 3 lite hängande tråd) sedan,fixar man öglan på andra delen av remmen och syr runt den med häng söm. Det här  modellen är inte ofta använd i den rumänska spetsen men jag rekommenderar den om ni vill fylla stora ytor eller parallella ytor.

Det här rammen är väldigt elegant och mycket använt i den rumänska spets tekniken eftersom det är enkel att göra den. Man drar 2 tråd dit och tillbaka sedan syr man häng söm och ner är man i mitten av remmen gör man en piquot och sedan fortsätter man vidare med häng söm som på bilden ovan.
Det här remmen görs på samma sätt som på bilden ovan men, istället syr man en piquot av modellen Rokoko så som på bilden ovan. Just det här modellen är väldigt dekorativt och passar best till stora ytor eller parallella ytor!

  1. Det här remmen är väldigt dekorativt och mycket använt och gjort med 2 tråd men kan göras på två olika sätt  som på bilden ovan eller....
  2. Som på bilden nedan...
Skillnaden är bara .... på hur man syr runt de 2 tråden som var utdragna från ena sidan till den andra sidan av arbetet. På det här bilden ser man att tråden är sytt tätt runt om de två utdragna tråden och på den nedersta bilden tråden är sytt med häng sy söm och i mitten syr man piquot och fortsätter man med häng sömmen vidare.
Den så kallade Venetia piquot-en görs så: efter man dragit tråden dit och tillbaka och sytt häng sömmen till mitten av de två tråden gör man en ögla som ska ej vara hängande men som ska sys runt med enkel sy söm så som på den nedersta bilden.

 Med detta var slut för idag ! Ha en trevligt dag allihopa!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...