Eftersom jag själv har ungersk-tysk ursprung har jag en förkärlek för ungersk spets men tyvärr kan jag ej göra varken Halas eller Csetneki spets bara Kalocsai spets provade jag på, någon gång längre sedan . De först nämnda två (Halasi och Csetneki)spets teknikerna är handgjorda men Kalocsai spetsen är nuförtiden maskingjorda och är en kombination mellan broderi och spets . Jag tänkte beskriva lite-gran dessa spets teknikerna (förstås hur mycket jag själv vet om dessa).
Halasi csipke (Halasi spets)
De allra första Hallasi spets modellerna var designade av läraren Dekanyi Arpad år 1902 och tillverkade av duktiga kvinnor från byn Halas (nu Kiskunhalas) i södra Ungern vid Szeged, därifrån namnet på spetsen.
Motiverna som var mest använda var: rosor,rosknoppar med blad,vindruvor med blad, tulpaner,fåglar (mest svan).
Halasi spetsen är en väldigt uppskattad ungersk spets och mycket dyr på grund av att man behöver jobba väldigt mycket tid med den och den med hand!
Csetneki spets
Detta spets tekniken har sina rötter i Irländsk spetsen. På 1900-talet var systrarna Sontag de som introducerade detta tekniken i Ungern och började designa sina egna modeller (över 180) olika som var gjorda av sig själva och tillverkade vidare av kvinnor från byn Csetnek där var systrarnas residens (därifrån namnet på spetsen).
systrarna Sontag
De mest använda motiverna i Csetneki spetsen var: granatäpple,tulpanen,små och stora rosor,små och stora cirkel. Tyvärr nuförtiden finns inte så många som för vidare detta spetsen men bland dem som gör detta är: Medgyesi Ida och Pinter Judith.
Kalocsai csipke
Detta tekniken handlar om att kombinera broderi med spets därför att en del är broderi i olika färger ( mest använda är : rör i olika nyanser,gul i olika nyanser ,blå i olika nyanser ,grön i olika nyanser och svart. Men i början av 1900-talet kvinnorna använde sig av själv färgade tråd som var:röda,svarta,gröna,vita och efter några år har de använd sig av andra färger som: blå ,gul,orange,rosa.
Detta tekniken hade en del broderi men den andra delen var syd i spets punkt eller på någon annat sätt : emellan de broderade delar var sydda "fötter" eller bård som håll ihop de broderade delarna emellan varandra.
De färgerna som var använda till broderiet hade olika speciella benämningar så som : tulip-röd, paprika-röd, vin-röd, elak-gul,svavel-gul, himmel-blå, duva-blå etc.
De mest använda blomster-motiverna är: tulpan,rosa,liljekonvalj,lilja,nejlika, förgötmej,pensee,rosmarin.
Från 1900-talet tills på 1980-talet var detta spetsen handgjort men sedan dess är mest maskingjort och använt både i klädtillverkningen och hem dekorationer som : bordduk, eller gardiner.
Och nu kommer jag med lite gott efterrätt!
Madar tej!-Fågel mjölk!
En av minna barn väldigt uppskattad efterrätt!
Ingredienser:
6 ägg
1 l mjölk
200g socker
2 tesked vanilj socker
Hur man gör:
Först häller man mjölken i en kastrull och blandar in lite av sockret och 1 tesked av vanilj socker och sedan lägger man på spisen tills mjölken kokas upp . Medan mjölken kokas separerar man ägg vittorna från äggulorna och vispar man upp äggvitorna . Medan man vispar äggvitorna häller man försiktigt halva av sockret in och vispar man så mycket tills är färdigt vispad (v.s. man kan se detta genom att hålla upp en gaffel med den vispade äggvitan ,om den inte ramlar ner då är det bra).
När mjölken börjar kokas då tar man en-en matsked vispad äggvita och lägger man i mjölken och kokar man på en sida några sekunder och sedan vänder man på den andra sida och kokar man några sekunder tills de är färdiga och sedan lägger man dem i en annan kastrull tills de blir kalla.
Till slut vispar man äggulorna med resterade sockret och den andra tesked vanilj sockret och häller man försiktigt mjölken ovanpå och kokar man lite medan man vispar tills den blir lite tjockare.
Man serverar den kallt!
God måltid och ha en fint dag genom att lyssna lite ungersk folk musik!
Det var roligt att se den deserten du kallar för Fågelmjölk. Den var väldigt populärt under min barndom i Kroatien för en massa år sedan. Vi kallade det för Schnee nokle eller ungefär Snöklimp.
SvaraRadera